Opleiding

Afhankelijk van je vooropleiding kan de opleiding er als volgt uitzien. Het eerste jaar volg je de bol-opleiding en ga je alle dagen naar school. Het tweede en derde jaar volg je de bbl-opleiding en krijg je een leer-werkovereenkomst. Ook heb je dan recht op loon. De bbl-opleiding heeft als groot voordeel dat die heel goed aansluit op het bedrijfsleven. Je gaat immers een aantal dagen per week aan de slag bij een van de lidbedrijven van de BVT-Drenthe en je wordt door een erkende praktijkopleider begeleid.

Baangarantie

Alle aangesloten bedrijven zijn erkende leerbedrijven en zetten zich voor 100% in voor onze studenten. Een ander voordeel van onze opleiding is dat je na het behalen van je vakdiploma aan het werk kunt bij het lidbedrijf waar jij tijdens jouw opleiding hebt gewerkt. Als je goed functioneert heb je dus de garantie van een baan.

Voordelen:

Schoolgeld, studieboeken, lesmateriaal en werkkleding worden 100% vergoed door de BVT

Direct een salaris verdienen

Geen lesuitval en een duidelijk rooster

Enthousiaste docenten en gemotiveerde praktijkbegeleider(s)

Een eigen e-portfolio

Intensieve BPV-begeleiding

Meer dan een standaard bbl-opleiding (scholingspool-model)

Een perfecte basisopleiding voor niveau 4, bijvoorbeeld opleiding tot verspaningstechnoloog

Houd je van sleutelen en wil je bij technische diensten aan de slag, dan is deze opleiding een goede basis voor bijvoorbeeld onderhoudsmonteur in de offshoresector

Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe

BVT-Drenthe is een stichting die als doel heeft om jongeren, zij-instromers of mensen die bijgeschoold willen worden in het verspaningsvak, op te leiden als verspaner.

De BVT heeft inmiddels 25 toonaangevende bedrijven die als lid dit initiatief ondersteunen. De lidbedrijven fabriceren zeer uiteenlopende producten. Het is of alleen verspanen of een combinatie van verspanen met constructiewerkzaamheden en/of plaatwerk inclusief montage of mechatronica.

Samen met het Drenthe College heeft de BVT een tweejarige opleiding ontwikkeld met veel aandachtspunten vanuit de lidbedrijven.

Basis- en vakopleidingen

Het praktijkgedeelte en de theorie die bij de opleiding hoort vindt plaats in een goed en modern ingerichte werkplaats. De werkplaats is voorzien van de nieuwste machines en gereedschappen. Deze werkplaats voldoet aan de modernste opleiding eisen. De praktijk wordt uitgevoerd onder begeleiding van goed opgeleide en praktisch ingestelde praktijkopleiders. De theoretische begeleiding en coachen wordt door docenten van de BVT en begeleider van het OBM verzorgd. Er wordt met beroepstaken gewerkt. De theorie direct aan de praktijk gekoppeld. Twee dagen in de week werk je aan je opleiding in het praktijkcentrum. Drie dagen ben je aan het werk bij een lidbedrijf om het geleerde toe te passen.

Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan Duits, Veilig werken en normen en waarden binnen het bedrijfsleven.

Verspaner

Als verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek. Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken verschillende producten maken uit staal, aluminium of kunststof. Denk aan een mechanische- of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie. Verspanen is het vormgeven van materialen door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Als conventioneel verspaner bewerk je handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC-verpaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met (computergestuurde) machines. Je werkt met bestaande programma’s of programma’s op basis van sjablonen of menu’s. De werktekening vormt de basis van je werk. Hiermee ga je aan de slag totdat je het product hebt dat de opdrachtgever voor oog had. Je verspaant producten zoals assen van auto’s of van scheepsmachines, flenzen (afsluitingen), delen van machines, motoren, etc. Tijdens en na afloop van de opdracht controleer je je eigen werk. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk, maar je werkt vaak voor een leidinggevende.

Als verspaner werk je bij een onderhoudswerkplaats, reparatiewerkplaats of een fabriek waar ze gereedschap maken. Je houdt je bezig met verspanende machines zoals een freesbank of draaibank, om onderdelen van metaal te maken. Bijvoorbeeld tandwielen, vliegtuigonderdelen en machinebouwonderdelen. Meestal krijg je een opdracht met een werktekening. Je moet zelf beitels uitkiezen en de machine instellen. Je moet rekening houden met afwijkingen. Daarnaast moet je afvalmateriaal afvoeren en de machines onderhouden. Als verspaner moet je technisch en ruimtelijk inzicht hebben zodat je werktekeningen kunt lezen en begrijpt. Je moet nauwkeurig kunnen werken zodat er weinig materiaal verloren gaat. Daarnaast moet je handig zijn en geconcentreerd kunnen werken. Tijdens deze opleiding krijg je les in onder andere materialenkennis, werktuigbouwkundige vakken en bedrijfsleer. Ook leer je hoe je een technische werktekening kunt gebruiken.

Instroomeisen

Heb je een diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl? Of heb je 2 of 3 jaar een havo-opleiding gevolgd of een havo-opleiding afgerond? Dan kun je instromen op bbl 3-niveau voor de opleiding allround verspaner. Ook met vmbo-bb is het mogelijk om aan onze opleiding deel te nemen. We nodigen je voorafgaand altijd uit voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we de instroom- en opleidingsmogelijkheden. 

Locatie opleiding

Anna Paulownalaan 1
7822 JJ Emmen

Meer weten of aanmelden?

Heb jij zin in een uitdagende baan in de techniek? Meld je dan snel aan op www.bvtdrenthe.nl. Of neem contact op met John van der Laan of Peter Janssen.

 j.vanderlaan@bvtdrenthe.nl
06 5580 3162

janssen@obm-noord.nl
06 4039 7072